Türkiye’nin buğday üretimi 21,5 milyon tona ulaştı
Ulusal Hububat Konseyi (UHK) İdari Konsey Başkanı Özkan Taşpınar, tahıl hasat döneminin sonuna gelindiğini, buğday ve arpa rekoltelerinin beklentileri karşıladığını belirtti.
Taşpınar, geçen yılın sonlarına doğru yaşanan ve bu yılın ilk aylarında da devam eden kuraklıkların endişe verici olduğunu belirtti. “Bu kuraklıklar son 63 yılın ikinci kurak kışı olarak kayıtlara geçti. Mart ve sonrasındaki düzenli yağışlarla birlikte tahıl rekoltesi uzun yıllar ortalamalarının üzerinde gerçekleşti ve ülke genelinde 21,5 milyon ton buğday elde edildi.”söz konusu.
Taşpınar, bahar aylarında aşırı yağış alan bölgelerde bitkide hastalıkların bulunduğunu, bu nedenle kalitede bir miktar düşüşler yaşansa da çok fazla sorun yaşanmadığını anlattı.
Arpa üretimi 9 milyon tona ulaştı
Uzun yıllar ortalama rekoltenin buğdayda 20 milyon ton, arpada ise 8 milyon ton civarında olduğunu hatırlatan Taşpınar, şöyle konuştu: “Bu yıl hasat döneminde buğday üretimi uzun vadeli ortalamanın çok üzerinde gerçekleşti. Arpada daha önce ulaşamadığımız 9 milyon tonluk bir rakama ulaştık.”dedi.
“30 milyon ton civarında buğday stoku vardı”
Bu rakamlara ulaşılmasında çiftçilere verilen takviyelerin önemli rol oynadığını vurgulayan Taşpınar, şöyle konuştu:
“Hububat fiyatlarının hem geçen yıl hem de bu yıl beklentilere uygun açıklanması çiftçiyi, tüccarı ve sanayiciyi sevindirdi. Dolayısıyla geçen yıl ekim alanlarında makul bir artış sağlandı. Elde edilen 21,5 milyon ton buğdayın yanı sıra 8- Buna 9 milyon ton ithal buğday da eklendi.” “Buğday var. Dolayısıyla 30 milyon ton civarında buğday stokumuz var. Bunun 20 milyon tonunu iç tüketimde kullanırken, geri kalanını un, bisküvi, makarna, bulgur, helva veya irmik olarak işleyip ihraç ediyoruz.”