TEİS Başkanı Nurten Saydan: Türkiye’de 1 milyondan fazla talasemi taşıyıcısı ve 5 bine yakın talasemi hastası var.
Tüm Eczacılar ve Hastalar Birliği (TEİS) Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, türkiye Türkiye’de 1 milyondan fazla talasemi taşıyıcısı ve 5 bine yakın talasemi hastası olduğuna dikkat çekti. Saydan, “Hastalık hakkında toplumun bilgilendirilmesi, toplum taramaları ile taşıyıcıların tespit edilmesi, gebelik öncesi tanı yöntemleri kullanılarak hastalıklı yeni doğumların önlenmesi, bu hastalıkla ilgili bilimsel yöntemlerin geri ödeme kapsamına alınması, Hem talasemi hastalarını hem de halk sağlığını korumak için hepatit aşısı yaptırın.” söz konusu.
TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, 8 Mayıs Dünya Talasemi Günü münasebetiyle açıklamalarda bulundu. Saydan, bugün yaptığı yazılı açıklamada şunları söyledi:
“Türkiye’de 1 milyondan fazla talasemi taşıyıcısı ve 5 bine yakın talasemi hastası var”
“Akdeniz çevresindeki ülkelerde sık görülmesi nedeniyle Akdeniz Anemisi olarak da bilinen talasemi, genetik geçişli bir hastalık olduğu için nesilden nesile bulaşıyor. Hem talasemi hastalarını hem de toplum sağlığını korumak için hepatit aşıları bulunmalıdır. türkiye Türkiye’de 1 milyondan fazla talasemi taşıyıcısı ve 5 bine yakın talasemi hastası var. Türkiye’de her 40-50 kişiden biri, Antalya, Adana ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinde ise her 10 kişiden biri talasemiye neden olabilecek genler taşımaktadır.
“EBEVEYNİN HER İKİ TALASEMİ TAŞIYICISIYSA ÇOCUKLAR HASTA, TAŞIYICI VEYA NORMAL OLABİLİR”
Ebeveynlerden gelen taşıyıcı genlerin neden olduğu genetik bir kan hastalığı olan talasemi; Belirgin kansızlık ve buna bağlı olarak aşırı yorgunluk, bitkinlik, ilgisizlik, solgunluk, çarpıntı ve gelişme geriliği gibi belirtilerle kendini gösterir. Her iki ebeveyn de talasemi taşıyıcısıysa, çocuklar hasta, taşıyıcı veya normal olabilir. Bu tür çiftlerin yüzde 25 normal çocuğu, yüzde 50 taşıyıcı çocuğu ve yüzde 25 Talasemi majörlü çocuk sahibi olma şansı olabilir.
“TÜM THALAZEMİ HASTALARI HEPATİT A AŞISI OLUP GERİ DÖNMELİDİR”
Talasemi hastaları tedavileri boyunca düzenli olarak demir düzeylerinin izlenmesinin yanı sıra kalsiyum ve D vitamini açısından da izlenmeli ve gerektiğinde ek tedaviler uygulanmalıdır. Tüm talasemi hastalarının mutlaka hepatit A ve B aşısı olması gerekir. Taşıyıcı annelerin bebeklerinin sağlıklı doğması da mümkündür. Ancak bunun için çiftlerin evlenmeden önce mutlaka talasemi taşıyıcısı olup olmadığı taranmalıdır. Çiftlerin talasemiye neden olabilecek taşıyıcı genlere sahip olduğu genetik tanı ile belirlenirse, doğacak çocuklarının taşıyıcı veya hastalıklı olma olasılığı da hesaplanabilir.
“HEM THALASSEMIA HASTALARININ KORUNMASI HEM DE HALK SAĞLIĞININ KORUNMASI İÇİN HEPATİT AŞILARININ KULLANILABİLİR OLMASI GEREKLİDİR”
Talasemi tedavisi zordur ve maliyeti çok yüksektir. Bu nedenle hasta bebeklerin doğmasını önlemek çok değerlidir. Talasemi hastalığından korunmak için gerekli koruyucu önlemler alınmalıdır. Her iki ebeveynden de kusurlu genlerle geçen talasemi gibi kalıtsal hastalıkların kontrolünde en etkili yol, toplumu hastalık hakkında bilgilendirmek, toplum taramaları ile taşıyıcıları tespit etmek, gebelik öncesi kullanarak hastalıklı yeni doğumları önlemektir. teşhis yöntemlerinin belirlenmesi ve bu hastalıkla ilgili bilimsel sistemlerin geri ödeme kapsamına alınması. hem talasemi hastalarını hem de toplum sağlığını korumak için hepatit aşıları bulunmalıdır.