TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Kırım Platformu 2. Parlamento Zirvesi’ne katıldı
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Numan Kurtulmuş, Finlandiya Parlamentosu Başkanı Jussi Halla-aho ve Çek Cumhuriyeti Senatosu Başkanı Milos Vystrcil ile Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag’da ayrı ayrı görüştü. Kırım Platformu 2. Parlamento Zirvesi’ne katılmak üzere geldi.
Tepe kapsamında Prag Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantılarda parlamentolar arası ilişkiler ile bölgesel ve küresel son gelişmeler ele alındı.
Kurtulmuş, Finlandiyalı mevkidaşı Halla-aho ile yaptığı görüşmede Kırım Platformu’nun önemine dikkat çekerek, Türkiye’nin Kırım meselesine çok yönlü desteğini güçlü bir şekilde göstermek amacıyla Zirve’ye üst düzeyde katıldıklarını belirtti.
Ukrayna’nın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü her platformda desteklediklerini belirten Kurtulmuş, Türkiye’nin hem Ukrayna hem de Rusya ile konuşabilen tek ülke olduğunu ve bunun sonucunda Tahıl Koridoru Anlaşması ve esir değişimi gibi somut kazanımlar elde edildiğini ifade etti. Bu yönde çaba ve arabuluculuk yapıyoruz.
Kurtulmuş, toplantıda, İsrail-Filistin çatışması sırasında Gazze Şeridi’nde 2,3 milyon insanın mahsur kaldığını, binaların bombalandığını, masum sivil, kadın ve çocukların öldürüldüğünü hatırlatarak, dünya kamuoyunun insani bir tavır sergilemesi gerektiğini ifade etti. bu konuda.
Finlandiya Parlamentosu Lideri Halla-aho, Türkiye-Finlandiya ilişkilerinin derin tarihi geçmişe dayandığını söyledi.
İki ülke arasındaki dostluk anlaşmasının 100. yılına girdiğini belirten Halla-aho, bunu farklı etkinliklerle kutlamak istediklerini belirtti.
Çek Senatosu Başkanı Vystrcil ile görüşme
Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Kurtulmuş, Çekya Senato Başkanı Vystrcil ile yaptığı görüşmede, Kırım Platformu 2. Parlamentolar Zirvesi’ne ev sahipliği yaptığı için kendisine teşekkür ederek programın başarıyla tamamlandığını söyledi.
İsrail-Filistin çatışmasında yaşanan insani krizlere dikkat çeken Kurtulmuş, Gazze’de bir an önce ateşkes sağlanması ve bölgeye insani yardım ulaştırılması gerektiğini vurguladı.
Kurtulmuş, 1967 sonlarında başkenti Kudüs olan tam bağımsız bir Filistin devletinin kurulması, Filistinlileri evlerinden eden Yahudi yerleşimci sorunlarının çözülmesi, Müslüman, Hıristiyan ve Yahudilerin kutsal mekanlarının güvence altına alınması gerektiğinin altını çizdi. onların masumiyeti.