Ekonomi

Yellen: Çin ile yapıcı ve adil bir ekonomik ilişki arıyoruz

ABD Hazine Bakanlığı, Yellen’ın bugün Johns Hopkins Üniversitesi’nde ABD ve Çin’in ortasındaki ekonomik çıkarlar üzerine yaptığı konuşmanın dökümünü paylaştı.

Yellen, ABD’nin ulusal güvenliğini korumaya kararlı olduğunu belirtti. değerlendirmesini yaptı.

ABD’nin Çin’e ekonomik yaklaşımının üç ana hedefi olduğuna işaret eden Yellen, bunlardan ilkinin ulusal güvenlik çıkarları, müttefik ve ortakların çıkarları ve insan haklarının korunması olduğunu kaydetti.

“Çin’in haksız uygulamalarına karşı müttefiklerimizle ortak olmaya devam edeceğiz”

Yellen, davranışlarıyla ilgili endişelerini Çin’e açıkça ileteceklerini, ABD’nin hayati çıkarlarını savunmaktan çekinmeyeceğini, maksatlı eylemlerinin ekonomik etkileri olsa da bunların yalnızca güvenlik ve maliyet kaygılarından kaynaklandığını belirtti. Yellen, amaçlarının bu araçları rekabetçi ekonomik avantaj elde etmek için kullanmak olmadığını vurguladı.

Çin ile her iki ülkede de büyümeyi ve yeniliği teşvik eden sağlıklı bir ekonomik ilişki aradıklarını belirten Yellen, uluslararası kurallara göre oynayan, büyüyen bir Çin’in ABD ve dünya için iyi olduğunu söyledi.

Yellen, “Sağlıklı ekonomik rekabetten her iki ülke de yararlanabilir. Ancak, her iki tarafın da yararlandığı sağlıklı ekonomik rekabet, ancak rekabet adil olduğunda sürdürülebilir. Çin’in haksız ekonomik uygulamalarına yanıt vermek için müttefiklerimizle ortak olmaya devam edeceğiz.” sözlerini kullandı.

Çin’e ABD ile çalışma sözünü yerine getirmesi çağrısı

Günümüzün acil küresel sorunları konusunda da iş birliği arayışında olduklarına işaret eden Yellen, ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping’in geçen yıl yaptığı görüşmeden bu yana her iki ülkenin de makroekonomi, iklim ve iklim bağlamında iş birliğini artırmaya çalıştığını söyledi. ve borç sorunu. Kabul ettiğini, ancak daha fazlasının yapılması gerektiğini vurguladı.

Yellen, Çin’e bu konularda ABD ile birlikte çalışma sözünü yerine getirmesi çağrısında bulunarak, bunun dünyaya karşı ortak görev ve yükümlülükleri olduğunu ve bu konuları birlikte ele almanın her iki ülkenin ulusal çıkarlarını ilerleteceğini kaydetti.

Son yıllarda birçok kişinin ABD ile Çin arasındaki çatışmanın giderek kaçınılmaz hale geldiğini gördüğünü belirten Yellen, bunun ABD’nin düşüşte olduğuna dair bazı Amerikalıların paylaştığı endişelerden kaynaklandığını söyledi.

Yellen, ABD’nin düşüşüne ilişkin açıklamaların yıllardır ortalıkta dolaştığını ancak bunların hep yanlış çıktığını söyledi.

Çin ile ilişkilerde ulusal güvenlik vurgusu

ABD’nin tüm dış ilişkilerinde olduğu gibi Çin ile ilişkilerinde de ulusal güvenliğin çok önemli olduğunu vurgulayan Yellen, bazı teknolojileri Çin’in askeri ve güvenlik aygıtlarından korumanın hayati bir ulusal çıkar olduğunu açıkça ifade ettiklerini hatırlattı.

Yellen, bu ulusal güvenlik eylemlerinin rekabetçi bir ekonomik avantaj elde etmek veya Çin’in ekonomik ve teknolojik modernleşmesini engellemek için tasarlanmadığını ve bu politikaların ekonomik etkileri olabilse de doğrudan ulusal güvenlik kaygılarıyla yönlendirildiğini belirtti. Yellen, ekonomik çıkarlarından taviz vermeye zorlansa da bu kaygılardan taviz vermeyeceklerini vurguladı.

ABD’nin kazananın her şeyi aldığı bir rekabetin peşinde olmadığını belirten Yellen, bunun yerine adil kurallarla sağlıklı ekonomik rekabetin her iki ülkeye de zaman içinde fayda sağlayacağına inandıklarını kaydetti.

“Küresel konularda ilerleme kaydetmemiz önemli”

Sağlıklı rekabetin ancak her iki taraf için de adil olması halinde sürdürülebileceğinin altını çizen Yellen, Çin’in uzun süredir devlet takviyelerini şirketlerinin yabancı rakiplerinin değerinde pazar payı kazanmasına yardımcı olmak için kullandığını söyledi.

Çin’in sanayi politikasının son yıllarda daha iddialı ve karmaşık hale geldiğine işaret eden Yellen, ülkenin yabancı rakiplerine hakim olmak için devlete ait işletmelere ve yerli özel firmalara verdiği desteği genişlettiğini, bunu gelişmekte olan sektörlerin yanı sıra klasik sanayi segmentlerinde de yaptığını söyledi. teknolojileri ve bu stratejinin IP hırsızlığına dayandığını. ve diğer yasa dışı sistemler, yeni teknolojik bilgi birikimi ve fikri mülkiyet elde etmeye yönelik agresif çabalarla birleştirildi.

Yellen, ABD’nin Çin ile ekonomik angajmanının şartlarını belirlerken büyük küresel zorluklarda işbirliği hedefini sürdüreceğini belirtti. sözlerini kullandı.

haberpehlivankoy.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu