Ekonomi

Isparta’dan Avrupa’ya Karanfil İhracatı

Isparta nüfusunun yüzde 90’ının tarımla uğraştığı merkeze bağlı Deregümü köyünde hasat edilen karanfiller Avrupa ülkelerine ihraç ediliyor. Köyde 500 dönümlük bir alanda yaklaşık 200 milyon parça karanfil üretiliyor.

Türkiye’de gül, lavanta, kiraz, domates gibi ürünlerle güçlü bir tarım altyapısına sahip olan Isparta’da karanfil üretimi de yapılıyor. 2500 kişilik nüfusun yüzde 90’ının tarımla uğraştığı Isparta merkeze bağlı Deregümü köyündeki seralarda üretilen karanfiller; Hollanda, İngiltere, Romanya ve Bulgaristan gibi Avrupa ülkelerine ihraç edilmektedir. Şehirde her yıl yaklaşık 200 milyon parça karanfil yayla kuralları çerçevesinde üretilmektedir. Üretilen karanfillerin bir kısmı dış piyasaya gönderilerek ülke ekonomisine katkı sağlanmaktadır.

Karanfil üreticisi Kemal Erdoğan, karanfil çiçeklerini şubat ayında diktiklerini belirterek, “Çiçeklerimiz dikildikten 4 ay sonra kesim başlıyor. 100-150 dönüm civarında üretim alanımız var. Karanfilleri türlerine ayırıyoruz, dikiyoruz. Yaz kış talebe göre karanfilleri her mevsim elimizde bulunduruyoruz. Çalışıyoruz” dedi. Serada 15 farklı renkte karanfil yetiştirildiğini belirten Erdoğan, “Renk olarak çok çeşidimiz var. ama cins olarak iki çeşit karanfil yetiştiriyoruz. Standart ve sprey dediğimiz tek başlı ve çok başlı olanlarımız var.” Geçen yıl karanfil satışının 10 kuruş civarında olduğunu belirten üretici Erdoğan, “Bu yıl fiyatlar 15-16 kuruş civarında. Standart dediğimiz karanfilleri Romanya ve Bulgaristan’a gönderiyoruz. Spreyleri İngiltere ve Hollanda’ya gönderiyoruz ve onlar daha çok tercih ediyor.”

“Üretken ve çalışkan bir köyümüz var”

3 yıldır serada tarım işçisi olarak çalışan emekli Ali Gülfidan, sabah erken saatlerde hasada başladıklarını vurgulayarak, “Seralarda beş buçukta çalışmaya başlıyoruz. Saat 10 buçukta çiçek kesmeye başlıyoruz. . Köyümüzün karanfil çiçekleri için dekarlık geniş bir alanı var. Domates için de bir o kadar verimli. Çalışkan bir köyümüz var” dedi.

“200 milyon karanfil dalı yayla koşullarında üretiliyor”

Isparta Ziraat Odası Başkanı Müstahattin Can Selçuk, köyde yaklaşık 1.500 dönümlük alanda seraların bulunduğunu belirterek, “Bu seralarda bu yıl 200 milyon civarında hasat bekliyoruz. Bu köy geçimini tarımdan sağlıyor, katkı sağlıyor. ülke halkına ve ülke ekonomisine istihdam sağlamakta ve üretmektedir.2.500 civarında bir nüfusa sahip olup, hasat döneminde çalışanlarımızla birlikte yaklaşık sekiz ve dokuz ayda köyün nüfusu 5 bine ulaşmaktadır. Daha önce de söylediğimiz gibi çalışmak dediğimizde insanların yemesine, içmesine, giyinmesine katkı sağlamaktadır.Bize tarım zevkini yaşattığınız için tüm köyümüze teşekkür ediyorum.” sözlerini kullandı.

Tek tek kesilen karanfiller özenle paketlenip yurt dışına gönderilmeye hazır hale getirilir. – ISPARTA

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu